
Commander Talking Points – Voluntary Separations 
 
 
Service Members and Trainees  
 
Under recent changes to Department of Defense policy, Soldier’s with a diagnosis or 
history of, or exhibit symptoms consistent with gender dysphoria and/or have a history 
of cross-sex hormone therapy or a history of sex reassignment or genital reconstruction 
surgery as treatment for gender dysphoria or in pursuit of a sex transition are 
disqualified from military service. In some cases, waivers may be available for 
disqualifying conditions. 
 
The Army has developed a phased approach for separation for gender dysphoria. The 
first phase is for those individuals who wish to self-identify and seek a voluntary 
separation. The voluntary separation opportunity is open.  
 
If you have any of these conditions and wish to self-identify, please let your 
leader/commander. 
 
If you have any questions about this determination or the waiver process, we encourage 
you to speak with your commander for further clarification. 
 
Provide command POC. 
 
Commander Talking Points Once Soldier Has Self-Identified (Counseling) 
 
You are being counseled today because you have requested voluntary separation from 
military service IAW HQDA EXORD 175-25 “Implementation Guidance for Executive 
Order 14183.” This was a voluntary request by which you self-identified as having a 
current diagnosis or history of, or exhibiting symptoms consistent with gender 
dysphoria.  
 
You will report to (Rank Last name, First name) to begin out-processing immediately. 
(Add additional necessary instructions such as new place of duty and installation-
specific guidance for clearing, equipment turn in, and finance). While being processed 
for separation you will be placed in an administrative absence status, with full pay and 
benefits, until your separation is complete. To facilitate your separation, you will be 
designated as non-deployable. 
 
You may be eligible for Voluntary Separation Pay IAW 10 U.S.C. 1775a and DoDI 
1332.43. You will be required to attend the Army Transition Assistance Program (TAP). 
 
You will be referred to complete a medical examination IAW DoDI 6040.46. You will not 
be referred to the Disability Evaluation System (DES) solely for a current diagnosis, 
history of or exhibiting symptoms consistent with gender dysphoria, not constituting a 
physical disability pursuant to DoDI 1332.18. You may be referred to the DES if you 



have a co-morbidity, or any other qualifying condition, that is appropriate for a disability 
evaluation processing IAW AR 635-40. 
 
You will not have to repay any bonuses received prior to 26 February 2025. All 
remaining military service obligations (MSO) pursuant to 10 U.S.C. 651 or other 
authorities will be waived. You and your covered dependents may be eligible for 
transitional health care through Tricare for 180 days post separation IAW 10 U.S.C. 
1145. 
 
Commander Talking Points Soldiers Who Previously Submitted Voluntary 
Separation. 
 
A recent ruling by the Supreme Court issued on 6 May 2025 has allowed for the 
Department of Defense to continue separating individuals with a diagnosis or history of, 
or exhibit symptoms consistent with gender dysphoria and/or have a history of cross-
sex hormone therapy or a history of sex reassignment or genital reconstruction surgery 
as treatment for gender dysphoria or in pursuit of a sex transition from military service.  
 
If you previously elected to voluntarily separate under EXORD 175-25 guidance, your 
packet will continue processing immediately once you provide medical verification from 
your medical provider.  Failure to submit the medical verification could result in delay of 
your voluntary separation request being processed.  Additionally, not submitting the 
medical verification does not change the fact that the commander has been notified and 
will not prevent involuntary separation.  
 
Commander Talking Points Soldiers Who Would Like to Withdrawal Voluntary 
Separation. 
 
All entitlements for voluntary separation are in place.  If you wish to withdraw your 
voluntary separation packet, you must provide a written request withdrawing your 
packet. Once you withdraw your request for voluntary separation, you will no longer be 
entitled to compensation IAW voluntary separations in EXORD 175-25 and will be 
involuntarily separated when the voluntary request period is over. 
 
Commander Talking Points Soldiers Who Are Retirement Eligible and Request to 
Retire in Lieu of Separation 
 
A recent ruling by the Supreme Court issued on 6 May 2025 has allowed for the 
Department of Defense to continue separating individuals with a diagnosis or history of, 
or exhibit symptoms consistent with gender dysphoria and/or have a history of cross-
sex hormone therapy or a history of sex reassignment or genital reconstruction surgery 
as treatment for gender dysphoria or in pursuit of a sex transition from military service.  
 
You currently meet the requirements for retirement.  You may submit your retirement in 
lieu of any separation action (voluntary/involuntary).  Upon submitting of your 
retirement, you are no longer eligible for compensation IAW EXORD 175-25.  You will 



remain eligible for retirement compensation and benefits IAW already established Army 
policy for “in lieu of” retirements. 
 
Commander Talking Points Soldiers Who Would Like to Submit an ETP for TERA 
A recent ruling by the Supreme Court issued on 6 May 2025 has allowed for the 
Department of Defense to continue separating individuals with a diagnosis or history of, 
or exhibit symptoms consistent with gender dysphoria and/or have a history of cross-
sex hormone therapy or a history of sex reassignment or genital reconstruction surgery 
as treatment for gender dysphoria or in pursuit of a sex transition from military service.  
 
You currently have more than 15 years of Active Federal Service (AFS) and meet the 
requirements for Temporary Early Retirement Authority (TERA); however OSD’s policy 
for service members separated for Gender Dysphoria restricts TERA to service 
members that have 18 years of AFS.  If you have more than 15 years AFS and less than 
18 year AFS you may submit an exception to policy to request for consideration of 
retirement under TERA to the Secretary of Defense.  If disapproved, you will be 
voluntarily separated under the guidance published in EXORD 175-25. 
 
Applicants 
 
Thank you for your interest in serving in the United States Army and for taking the time 
to go through the application process. We recognize the dedication and commitment it 
takes to pursue military service. As part of the Army’s accession process, all applicants 
must meet established medical and eligibility requirements to serve. 
 
Under recent changes to Department of Defense policy, individuals with a diagnosis or 
history of, exhibit symptoms consistent with gender dysphoria and/or have a history of 
cross-sex hormone therapy or a history of sex reassignment or genital reconstruction 
surgery as treatment for gender dysphoria or in pursuit of a sex transition are 
disqualified from military service in the Army. In some cases, waivers may be available 
for disqualifying conditions. 
 
We appreciate your desire to serve and understand that this may be disappointing 
news. If you have any questions about this determination or the waiver process, we 
encourage you to speak with your recruiter for further clarification. 


